5 znakova zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru

Iako na prvi pogled može zvučati iznenađujuće, pojedini zagađivači vazduha mogu biti prisutni u zatvorenom prostoru u većoj koncentraciji nego što je to slučaj na otvorenom.

S obzirom na ovu činjenicu, ne bi trebalo da nas čudi što ovo predstavlja izuzetnu opasnost po naše zdravlje – naročito zbog toga što više od 85% vremena provodimo u zatvorenim prostorijama, bilo da su u pitanju naši domovi, kanelarije ili drugi prostori u kojima boravimo.

Zato je neophodno proveriti znakove upozorenja da možda vazduh u vašoj prostoriji nije najboljeg kvaliteta – u suprotnom može doći do velikih problema.

Evo nekoliko stvari koje ćete primetiti ukoliko je kvalitet vazduha u vašim prostorijama ugrožen.

 

 

1. Buđ na površini zidova

Ako na površini svojih zidova vidite fleke nejasnog porekla i nedefinisanog oblika najverovatnije da je reč o buđi. Zbog buđi mnogi misle da je soba prljava i da će brisanje poda pomoći, ali buđ se zapravao širi putem vazduha, ne površine na kojoj se nalazi.

Buđ oslobađa spore koje se kreću kroz vazduh stvarajući vremenom tu čudnu fleku na vašim zidovima. Ne samo što utiče na izgled vašeg doma, buđ može uticati veoma negativno i po vaše zdravlje izazivajući alergijske reakcije i probleme sa disanjem koji se dodatno mogu zakomplikovati.

Ukoliko želite da znate više o tome kako buđ nastaje, kako se širi i na koji način utiče na naše zdravlje, sve to, ali i nešto više, možete pročitati OVDE .

 

2. Alergijske reakcije 

Često se misli da je promena godišnjih doba glavni uzrok simptoma curenja i začepljenosti nosi. Iako to može biti moguće, postoji nešto što je ipak verovatniji uzrok takvih reakcija našeg organizma – to nešto se krije u prostoru u kome provodimo najviše vremena. Naravno, u pitanju su alergeni.

Alergeni su upravo to što izaziva ovakve probleme, a alergijske reakcije, koje se javljaju kao posledica našeg kontakta sa njima, utiču negativno na kvalitet našeg života – kako nas, tako i ostalih ukućana.

Kada dođe zima, svi obično zatvaramo prozore, a sva prljavština i alergeni ostaju zarobljeni unutra i svaki dan se akumuliraju šireći svoje čestice kroz čitav prostor. Zbog toga se naše zdravlje može pogoršati, pa se na kraju obično i razbolimo.

 

3. Zagušljivost i neprijatan miris

Kao i kod alergija, ustaljeni neprijatni miris počinje da se javlja kada neko vreme ne otvaramo prozore – samo pokušajte da ih držite zatvorenima nekoliko dana i videćete o čemu govorimo. Još ukoliko imamo i kućne ljubimce, kvalitet vazduha u našem domu može nastaviti da se pogoršava svakim danom bez kontrole.

Problem je što se lako može desiti da to i ne primetimo. Naime, nauka je dokazala da ljudski nos može da se prilagodi mirisu, što znači da ukoliko nešto mirišete duže vreme postoji velika šansa da taj miris više nećete svesno ni registrovati.

Drugim rečima, vaš nos vas može zavarati tako što neće registrovati negativne mirise u zatvorenom čineći vas neopreznim i nesvesnim o potencijalnom uzroku vaše glavobolje ili nervoze

 

4. Akumulirana prašina

Prašina je toliko sićušna da se najčešće ne može ni premititi golim okom. Jedini način da se uoči je da bacimo pogled na vidljive površine u prostoriji – na police ili nameštaj koji duže vreme nije bio obrisan. 

Nismo tu da razmatramo vašu pedantnost međutim, ono što bi trebalo da znate je da, ukoliko je prašina vidljiva na stolovima, nameštaju ili drugim površinama u vašem domu, kvalitet vazduha sigurno nije na optimalnom nivou.

Isti je slučaj ukoliko uspete da vidite čestice prašine na sunčevim zracima. Sunčevi zraci mogu učiniti prašinu vidljivom i otkriti vam koliko je zapravo ima u vašem okruženju. 

Jedno je sigurno – ako vidite čestice prašine u vašem domu setite se da može uticati na vaše zdravlje i pobrinite se da što pre nestane! To je najbolji način da uticaj ovog alergena držite pod kontrolom.

 

5. Previsoka vlažnost

Vlažnost je takođe jedan od pokazatelja da vazduh u prostoriji nije najboljeg kvaliteta. Da biste održali vlažnost na optimalnom nivotu (30-50%), morali biste većinu vremena da prozore držite otvorenim, što i nije baš toliko moguće – naročito tokom zimskim padavina ili visokih letnjih temperatura.

Takođe, u periodima godine pogodnim za pojačanu vlagu, nivo vlažnosti u kući može biti previsok što može izazvati razmnožavanje čestica grinja i buđi, odnosno onih čestica koje uprkos svojoj maloj veličini mogu izazvati velike zdravstvene probleme, naročito po respiratorne organe. 

Ne treba okolišati. Dakle, ako je u prostoru u kome boravite vlažnost visoka, verovatno ćete uskoro primetiti i buđ. Ovo je jedan od scenarija koje bi svakako trebalo da izbegnete.

 

Zaključak

Ako vidite jedan od navedenih znakova upozorenja, trebalo bi da pojačate brigu o kvalitetu vazduha u svom domu. Kako biste to i uradili, postoji nekoliko stvari koje vam mogu pomoći da vazduh u vašim prostorijama bude na optimalnom nivou kvaliteta i čistoće.

Redovno provetravanje i biljke svakako mogu biti od pomoći međutim, nikako se ne može reći da su to najbolja rešenja. Kada je reč o provetravanju problem je u tome što je vazduh koji dolazi spolja vrlo često i sam zagađen, tako da puštanjem takvog vazduha u naše prostorije nećemo postići mnogo.

Što se tiče biljki, recimo da je njihova moć prečišćavanja vazduha dosta ograničena – nekoliko saksija omiljenog cveća prosto nije dovoljno da neutrališe toliko zagađenih čestica koje se danas nalaze u prostorijama u kojima boravimo.

Jedna od definitivno najboljih stvari koje možete uraditi da održavate adekvatan nivo kvaliteta vazduha u prostorijama u kojima boravite je da nabavite prečišćivač vazduha sa HEPA filterom

Ovi uređaji su opremljeni jedinstvenom tehnologijom koja uspešno izoluje negativne čestice iz vazduha ne dozvoljavajući im da ugroze vaše zdravlje. Kako da odaberete adekvatan prečišćivač vazduha možete saznati OVDE