Nekoliko saveta kako da ga se rešite

Duvanski dim u zatvorenom prostoru

Ako ste ikada pročitali upozorenje sa paklce cigareta, znate kakve sve probleme duvanski dim može ostaviti po vaše zdravlje. 

Ne treba trošiti puno reči na priču o bolestima respiratornih organa, komplikacijama koje nastaju konzumacijom cigareta, ali šta je sa duvanskim dimom i njegovim uticajem na kvalitet naše svakodnevice? 

Da li postoji način da ga se nekako rešimo? 

Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći u tome kako da vazduh u vašim prostorijama ostane imun na uticaj ove vrsta zagađenja.

Otvaranje prozora

Jednostavno je – kad osetite neprijatan miris u svom okruženju jedna od prvih stvari koje će vam pasti na pamet je otvaranje prozora. Puštanje daška vetra u prostoriju ispunjenu duvanskim dimom svakako će pomoći da većina vidljivog dima napusti prostoriju.

Međutim, problemi nastaju kada stigne hladno vreme. Lako je otvoriti prozor kada je napolju prijatna temperatura, ali šta ćemo sa činjenicom da jesenje padavine, vetar, magla i smog iz dana u dan okupiraju naše spoljašnje okruženje donoseći nove izazove za naše zdravlje.

A prava zima, sa pojačanom količinog zagađenih čestica, tek predstoji.

Hajde ipak da pogledamo i ostala rešenja, možda pronađemo neko bolje.

 

Neutralisanje  uzroka 

Ruku na srce, ovo i nije neki savet. Naravno da je prestanak pušenja najbolje rešenje kada je reč o ovoj vrsti zagađenja u zatvorenom prostoru, ali svi znamo koliko je pušačima teško da se otarase ove uporne navike.

Ali ipak ono o čemu biste eventualno mogli da razmislite je da uživanje u cigaretama ostavite za neku prostoriju u kojoj ne borave vaši ukućani.

Studije pokazuju da takozvano sekundarno pušenje donosi gotovo slične posledice po one koji samo borave u društvu uživalaca u nikotinu.

Problem sa pušenjem u zatvorenim prostorijama javlja se najviše tokom meseci kada ređe otvaramo prozore – dakle, u periodima poput baš ovog u kom se trenutno nalazimo.

Na kraju krajeva, duvanski dim se zadržava i u stvarima koje se nalaze u našem domu. Ako ne želite da vaše zavese, odeća i nameštaj odišu mirisom katrana, najbolje bi bilo da duvanski dim nikada i ne uđe u prostoriju.

 

Sprejevi za uklanjanje mirisa

Potrebno vam je brzo i delotvorno rešenje kako bi duvanski dim nestao što pre? Pa da, sprejevi za uklanjanje mirisa definitivno mogu da pomognu. 

Iako ne mogu neutralisati čestice duvanskog dima koje su uronjene u stvari koje se nalaze oko vas, ovi proizovdi mogu sasvim efikasno zamaskirati neželjene mirise – bar na kratko.

Glavni problem kod ovog rešenja krije se u samom sastavu ovakvih prozivoda. Sprejevi bilo koje vrste u svom sastavu imaju veliki broj hemikalija koje mogu biti štetne po naše zdravlje.

Postoje i sprejevi sa supstancama na biljnoj bazi, što svakako predstavlja bolju opciju od prethodne. Iako ni oni ne mogu u potpunosti neutralisati sve negativne efekte duvanskog dima, ipak mogu pomoći da se mirisi prikriju, i to bez sastojaka nastalih u laboratorijama.

 

Prečišćivači vazduha

Prethodni saveti svakako mogu biti od koristi, ali duvanski dim, zajedno sa svojim rizicima, ipak predstavlja malo težeg protivnika.

Reći ćemo da uređaji poput prečišćivača vazuha, naročito ako poseduju HEPA filtere i funkciju jonizacije, ipak se nameću kao, recimo, nešto bolje rešenje od prethodnih.

 

Zašto je tako?

Pre svega njihova tehnologija prečišćavanja dizajnirana je tako da direktno utiče na kvalitet vazduha, što znači da u slučaju duvanskog dima neće samo zamaskirati ili »oterati« duvanski dim iz prostorije, već će vazduh prečistiti dajući mu svežinu i veći kvalitet.

Osim toga što neutrališu duvanski dim i ostale štetne i neprijatne mirise u zatvorenom, ovi uređaji uklanjaju i čestice prašine, buđi i ostalih alergena iz vazduha. Samim tim vazduh koji udišemo u našim domovima, kancelarijama ili drugim prostorijama nije samo prijatniji, već i neuporedivo zdraviji.

 

Zaključak

Stvari stoje ovako – ukoliko želite da se otarasite neprijatnog duvanskog dima i mirisa cigareta u prostorijama u kojima boravite najpre bi trebalo da razmišljate o prestanku pušenja.

Lakše reći nego učiniti – da, znamo. Ali ipak morate biti svesni svih onih posledica koje cigarete ostavljaju na naše zdravlje, naročito ukoliko nemamo odgovarajuću ventilaciju i dotok čistog vazduha.

Ako ste već strastven pušač i ne želite da prekinite svoj užitak u nikotniskim poslasticama, onda bi definitivno mogli da razmislite o nabavljanju prečišćivača vazduha sa HEPA filterom. 

Ostali saveti koje ste mogli pročitati u tekstu definitivno pomažu, ali uređaj koji direktno uklanja nečistoće iz okolnog vazduha višestruko bolje neutrališe duvanski dim i njegove prateće mirise, pa samim tim donosi i zdravije okruženje za vas i vaše ukućane.

Nešto više o tome kako da odaberete adekvatan prečišćivač vazduha za vaše okruženje možete pronaći OVDE .