Opasnosti i rešenja

Jesen i problem zagađenja

Dolazak jeseni izaziva različite reakcije kod ljudi. Neko je srećan jer su letnje visoke temperature konačno malo ublažile, dok, s druge strane, ostali i nisu toliko naklonjeni nižim temperaturama, kišnim danima i promenjljivim vremenskim uslovima.

Osim prelepih pejzaža, jesen donosi i specifičan umor kada je u pitanju naš organizam – u kombinaciji sa zagađenim vazduhom to može narušiti kvalitet našeg zdravlja.

Način na koji jesen utiče na vazduh koji nas okružuje, kao i savete kako se protiv toga boriti, možete pročitati ispod – nastavite da skrolujete.

 


 

1. Manje protoka vazduha


Tokom toplijih meseci, uobičajeno je držati prozore i vrata otvorenima. Osim toga što se na taj način rashlađujete, u svoju prostoriju puštate i svež, spošaljnji vazduh. U jesen, međutim, to baš i nije tako lako. Bilo da je napolju previše hladno ili kišovito, skloni smo da prozore i vrata od doma držimo zatvorenima.

Ali kada zatvorite prozore, pored hladnog vazduha sprečavate i dotok svežeg. Manjak prirodne ventilacije pospešuje opstanak zagađivača u zatvorenom prostoru usled nedostatka prostora za cirkulaciju.

Bez tog lepršavog, letnjeg povetarca i nedovoljno jake prirodne ventilacije, vašem unutrašnjem prostoru je potrebna dodatna pomoć. Efikasan sistem ventilacije u celoj kući će promovisati zdravu cirkulaciju vazduha, odnosno priliv svežeg vazduha bez borbe sa niskim temperaturama.

 

2. Jesenje alergije


Postoji mnogo vrsta čestica i sorti polena koji izazivaju simptome alergije tokom cele godine. Iako većina pretpostavlja da su alergije aktivne samo tokom prolećnih meseci, jesen je takođe rezervisana za sezonu alergija. U stvari, verovatno postoji više glavnih alergena koji preovlađuju tokom jeseni nego u proleće.

Nažalost, oni koji pate od prolećnih alergija podjednako će, verovatno, patiti i od jesenjih. Najbolje rešenje za osobe koje pate od alergija su HEPA vazdušni filteri, koji mogu igrati ključnu ulogu u poboljšanju udobnosti u zatvorenom prostoru. Ovi napredni filteri dizajnirani su tako da zarobe 99,97% čestica zagađenja veličine i do 0.3 mikrona. 

 

3. Niska vlažnost


Kako se temperature spuštaju, spoljašnji vazduh postaje suvlji. Ali to nije jedini faktor vlažnosti u zatvorenom prostoru. Dok prelazite na grejanje kako bi vaš dom ostao topao tokom hladnih dana, grejna tela, nažalost, doprinose da vazduha u zatvorenim prostorijama bude suv. Tada nastaju problemi poput suve kože, težeg disanja ili peckanja u grlu, nosu i očima.

Da li su ovlaživači vazduha najbolje rešenje ovog problema?

Stvar sa ovlaživačima je ta što najčešće pokrivaju male površine. Tako da, ukoliko želite bolji kvalitet vlažnosti u domu, biće vam potrebno više ovlaživača kako bi sve prostorije doma bile optimalno vlažne. Bolje rešenje su prečišćivači vazduha sa HEPA filterom – najbolji od njih porkivaju veće površine, a osim ovlaživanja savršeno filtriraju vazduh eliminišući nečistoće, alergene i viruse.

Ovo ne znači da svaki prečišćivač vazduha savršeno odgovara vašem domu. Kao i ovlaživači, i ovi uređaji imaju predviđenu površinu koju pokrivaju. Budite oprezni prilikom kupovine prečišćivača vazduha, a ako vam je potrebno nekoliko dodatnih saveta kako da odeberete najbolji za svoj dom, pročitajte OVAJ TEKST

 

4. Sezona prehlade i gripa


Jesen nije rezervisana samo za početak školske godine i promenu boje listova drveća. To je i period kada počinje sezona prehlade i gripa. Što je vazduh hladniji i što smo više prisiljeni da boravimo u zatvorenom prostoru, lakše se mogu širiti bolesti koje se prenose vazduhom.

Srećom, postoji nekoliko rešenja koja pomažu u borbi protiv klica i virusa u vazduhu. Preporučujemo da koristite kombinaciju filtracije, ventilacije i prečišćavanja. Kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru direktno utiče na zdravlje i ukoliko je ugrožen može doći do velikih respiratornih i kardiovaskularnih problema za sve ukućane.

Šta uraditi? 

Već smo zaključili da hladnim danima ne možemo baš tek tako otvoriti prozor i pustiti svež vazduh spolja. Osim hladnoće, veliki problem predstavlja i spoljašnje zagađenje koje postaje sve jače tokom jeseni i zime.
U tom slučaju biće nam potrebno rešenje koje će moći da prečisti vazduh iznutra, dok smo u domu. Takvi uređaji postoje i nazivaju se prečišćivači vazduha. Pomoću svojih filtera ovi aparati uvlače zagađen vazduh u svoj sistem nakon čega ga u okolinu emituju bez nečistoća i zagađenih čestica.

 

5. Buđ


Još jedna od ozbiljnih posledica koje donosi loš kvalitet vazduha u prostorijama je i buđ. Udisanje spora plesni je nezdravo za bilo koga. Nažalost, tokom jeseni u vazduhu može biti više buđi jer buđ uspeva u vlažnim klimama i vlažnim prostorima.

Često razmišljamo o buđi kao o nečemu što ostaje u podrumu, vlažnim prostorima na otvorenom i uglovima naših domova o kojima obično ne razmišljamo. Međutim, spore buđi se brzo šire i kruže i na kraju ulaze u vaš dom.

Kao jedno od najefikasnijih rešenja ovog problema ističu se prečišćivači vazduha sa funkcijom ovlaživanja. Ovakvi uređaji doprionse idealnom balansu vlažnosti vazduha u prostorijama i na taj način onemogućavaju širenje čestica buđi.

Već smo jednom pisali detaljnije o problemu buđi u domovima – ako vas ova tema više interesuje detaljnije o njoj možete čitati OVDE


6. Industrijsko zagađenje vazduha


Jesen se ne povezuje samo sa kišama i prelepim, bronzanim bojama oko nas. Jesen se povezuje i sa povećanim zagađenjem usled pojačane industrijske aktivnosti u ovom periodu godine.

Prvo i najjednostavnije – tokom hladnijeg perioda više ljudi koristi automobile. Kada je napolju toplo i prijatno, a lokacija na koju putujemo blizu, odlučićemo se za šetnju. Međutim, kada zahladni ili pada kiša, verovatnije je da ćemo koristiti sopstveni automobil. A ne treba posebno napominjati da su emisije izduvnih gasova jedan od najvećih zagađivača na svetu.

Pored toga, period zahlađenja obično donosi i pojačano korišćenje energije. To je zato što kuće i preduzeća koriste mešavinu naizmenične struje i toplote kako bi se obezbedila prijatna temperatura u zatvorenom prostoru. Takođe, provodimo više vremena unutra sa upaljenim svetlima jer ranije pada mrak.

Prečišćivači vazduha za celu kuću su jedan od najboljih načina za smanjenje zagađenog vazduha u zatvorenom prostoru i poboljšanje kvaliteta vazduha u prostorijama u kojim provodite dan. Iako ne možete puno da utičete na zagađenje na globalnom nivou bar sebi i svojim ukućanima možete obezbediti siguran vazduh i bolje zdravlje u svom domu.