Dokazano pomaže

Prečišćivači vazduha i astma

Šta su to prečišćivači vazduha?

Prečišćivači vazduha su sofisticirani uređaji koji koriste sistem unutrašnjih ventilatora kako bi izvukli vazduh iz prostorije u kojoj se nalaze i kako bi uz pomoć svojih filtera eliminisali alergene i ostale negativne čestice koje štetno utiču na naše zdravlje. Nakon pročišćavanja vazduha ovi uređaji emituju čist vazduh nazad u prostoriju čime okolina postaje neuporedivo zdravija i svežija. Najbolji prečišćivači vazduha su oni koji svojom filtracijom uspeju da neutrališu što veću količinu bakterija i virusa, kao i čestice prašine, polena i grinja.


 

Može li prečišćivači vazduha pomoći kod astme?

Broj obolelih od bronhijalne astme tokom poslednje dve decenije rapidno raste, i to naročito kod dece i tinejdžera. Prašina, dim i drugi alergeni lako mogu izazvati simptome astme i tako stvoriti velike probleme za sve one koji pate od ovog hroničnog oboljenja. Prečišćivači vazduha mogu pomoći u smanjenju nekih od ovih okidača jer imaju mogućnost da uklone visok stepen nečistoća iz vazduha što može umanjiti simptome astme i dozvoliti disajnim putevima da se odmore od svih vrsta iritacija iz okoline.


 

Kako odabrati najbolji prečišćivač vazduha ukoliko imamo astmu?

Jedna od prvih stvari na koje bi trebalo obratiti pažnju prilikom odabira prečićivača je prostornu površinu određeni model pokriva. Potrebno je izabrati prečišćivač koji je namenjen tačno određenoj kvadraturi prostorije, jer u suprotnom, filtracija vazduha neće biti efikasna i vazduh neće biti čistiji.
Pored toga, preporučuju se prečišćivači koji dolazi za popularnim HEPA filterima. HEPA filteri sa radnim vekom i do 10 godina eliminišu i do 99,97% negativnih čestica iz vazduha, što znači da će se učestalost iritacija smanjiti čime se obezbeđuje lakše disanje za sve one koji pate od bronhijalne astme, ali i za sve ostale koji jednostavno žele da udišu zdraviji i svežiji vazduh tokom čitavog dana.