Uticaj zagađenog vazduha na rad u kancelariji

Ako razmislimo o tome da gotovo jednu trećinu života provedemo na radnom mestu,  shvatićemo da je sredina u kojoj radimo poprilično važna.

Naša radna prostorija stoga mora biti mesto gde ćemo se osećati sigurno i gde ćemo u potpunosti moći da izrazimo svoje sposobnosti na pravi način.

Čuli ste za zagađenje vazduha? Evo šta treba da znate o tome kako njegovo prisustvo u našem radnom okruženju utiče na našu radnu aktivnost, ali i zdravlje.


 

Posledice zagađenog vazduha u kancelariji

Zagađen vazduh u kancelariji je i dalje zagađen vazduh. Jasno je da njegovo prisustvo u našim radnim prostorijama sigurno ne može doneti ništa dobro. Hemikalije, kancelarijski materijali, izloženost raznim isparenjima samo pojačavaju njegovo dejstvo i čine da njegov pogubni uticaj po naše zdravlje bude još izraženiji. Ali kako takav vazduh utiče na nas?

Između ostalog, svakodnevno udisanje zagađenog vazduha redukuje dovod kiseonika do našeg mozga – možda je baš to razlog zašto se često osećate postpanim i umornim na poslu. Glavobolje, mučnine, nedostatak koncetracije – sve to mogu biti posledice zagađenog vazduha čineći da vaš posao trpi i da vaša produktivnost opada iz dana u dan.

Ali postoji još veći problem od osećaja iscrpljenosti i glavobolje. To su oni koje izaziva dugoročna izloženost zagađenom vazuduhu. Računica je jednostavna – što više ste izloženi zagađenom vazduhu to su i veći rizici po vaše zdravlje. Bolesti poput astme, raka pluća, bronhitisa i težih kardiovaskularnih smetnji su samo neke od posledica dugoročnog izlaganja zagađenom vazduhu.

Ne zaboravite da se nakon višečasovnog radnog dana u kancelariji ponovo vraćamo u zatvoren prostor. Kao i svakom drugom zatvorenom prostoru i kod kuće se možemo sresti sa raznim zagađivačima, a kasnije i njihovim posledicama. Zato budite odgovorni i vodite računa da kvalitet vazduha bude optimalan kako u kancelaraiji, tako i u vašem domu.


 

Ko su zagađivači u našim radnim prostorijama?

Kao što je to slučaj i sa spoljašnjim, zagađivači u našim kancelarijama su najčešće nevidljivi.

Bakterije, virusi, gljivie i slični mikroorganizmi nalaze se u našem okruženju u izobilju. Trebalo bi da znamo da milioni nevidiljvih zagađivača vrebaju naše zdravlje, a da najčešće toga nismo ni svestni.

Najčešće su na udaru naši respiratorni organi, međutim ni ostatak našeg organizma ne ostaje imun na negativan uticaj ovih zagađivača. Astma, alergije, problemi sa plućima samo su neki od simptoma koje ovi mikroorganizmi mogu izazvati. A šta je sa ostalim?

Šta je sa isparenjima, hemikalijama, prašinom? Šta je sa kancelarijskim materijalom i opremom koja svojim radom oslobađa supstance koje našu atmosferu čine ugroženom.

Stepen zagađenja umnogome zavisi i od našeg radnog mesta. Ako vaš posao podrazumeva rad u npr. industrijskom pogonu, sigurno da će izloženost supstancama poput ugljen-monoksida i ostalih štetnih gasova biti pojačana – samim tim šanse da se zagađenje vazduha okomi na vaše zdravlje postaju veće.

Prvi korak ka rešavanju ovog problema jeste da izgradimo svest o tome da on postoji. Ukoliko se pravimo da zagađenja u našim prostorijama nema, to ne znači da će ono nestati. Moramo biti svesni da vazduh koji udišemo u svojim radnim prostorijama često nije čist i da kao takav šteti našoj produktivnosti i, što je još bitnije, našem zdravlju.
 

Kako izaći na kraj sa zagađenim vazduhom u kancelariji?

Kada boravimo u zagušljivoj prostoriji ispunjenoj isparenjima i neprijatnim mirisima prvo što obično uradimo je to da otvorimo prozor, zar ne?

Tačno – prozori bi trebalo da budu otvoreni kad god je to moguće međutim i tu postoje ograničenja. Ukoliko je napolju stopa zagađenja pojačana, otvaranje prozora i nije najbolja ideja, zato se praćenje indeksa kvaliteta vazduha vrlo važno. Ako je napolju zagađenje pojačano – ne otvarajte ih.

Higijena je još jedan od faktora na koji morate paziti kada je u pitanju zagađen vazduh u vašem okruženju. Zahvaljujući duvanskom dimu, nagomilavanju smeća, neredovnom održavanju opreme i nameštaja u radnoj prostoriji vazduh oko vas postaje izložen dodatnim zagađivačima.

Još jedna stvar koju možete učiniti kako biste poboljšali kvalitet vazduha u vašim radnim prostorijama je da se pobrinete da se u vašom radnom prostoru uvek nađu i biljke. Ne samo da će doprineti da vazduh u prostoriji bude čistiji, već će učiniti da vaša kancelarija izgleda lepše – prava kombinacija lepote i zdravlja.

Pored navedenih opcija, najbolji rezultati se ipak postižu ukoliko koristite uređaj koji je specijalizovan za okakvu vrstu problema – prečišćivač vazduha. Zagađene čestice ipak nisu dorasle njihovim filterima i tehnologiji filtracije koja uzima nečistoće iz vazduha vraćajući ga u našu sredinu prečišćenog i sigurnog za naše udisanje. Savete za odabir prečišćivača vazduha po meri vaše prostorije možete pronaći ovde