Šta ga izaziva i kako se boriti protiv njega

Zagađenje u zatvorenom

Kada govorimo o unutrašnjem i spoljašnjem zagađenju vazduha dovoljno je da se jednostavno zapitamo da li vremena više provodimo u našim domovima, kancelarijama ili napolju?
Bilo da smo kod kuće, na poslu ili u nekom drugom prostoru, časovi koje tamo provedemo daleko premašuju one koje provedemo napolju, zar ne?
Svima je već odavno poznato da vazduh koji dišemo, unutrašnji i spoljašnji, ima značajan uticaj na naše zdravlje. Kako mi kao pojedinci ipak imamo više kontrole nad vazduhom unutar naših prostorija,
trebalo bi da uradimo sve što je u našoj moći kako bismo osigurali što je čistiji vazduh moguće. Ali da bismo se borili protiv zagađenja, prvo moramo znati šta je to sa čime se borimo.

 

 

Šta prouzrokuje unutrašnje zagađenje?

Uzroci zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru su brojni. Neki se lako prepoznaju po svom mirisu, ali najveći deo njih ipak ostaje skriven za naše opažanje. 
Navešćemo nekoliko najopasnijih:

 

Duvanski dim

Dim cigareta jedan je od najčešćih i najopasnijih zagađivača vazduha u zatvorenom prostoru. Kada se udiše, duvanski dim može izazvati razne hronične bolesti pluća, ali i druga kardiovaskularna oboljenja koja rezultiraju srčanim udarima i drugim ozbiljnim posledicama po naše zdravlje. Duvanski dum izaziva i do 10 puta više zagađenja od izduvnih gasova automobila, što ga čini jednim od najvećih zagađivača vazduha u zatvorenom.
 

Šporeti, peći i kamini

Iako danas predstavljaju retkost, šporeti, peći i kamini na čvrsta goriva se i dalje koriste u pojedinim domaćinstvima. Sagorevanjem ovih goriva u vazduh se oslobađaju štetne PM čestice koje svojim negativnim česticama zagađuju okolinu i radikalno otežavaju disanje. Izloženost visokoj koncentraciji PM čestica usled korišćenja ovih grejnih tela u zatvorenom prostoru može dovesti do velikih zdravstvenim problema, uključujući respiratorne infekcije, astmu, bolesti srca, pa čak i rak.
 

Sredstva za čišćenje

Hemikalije u mnogim proizvodima za čišćenje mogu zagaditi vazduh u zatvorenom prostoru više nego što se i pretpostavlja. Neke od ovih hemikalija su povezane sa raznim zdravstvenim problemima, uključujući respiratorne infekcije, astmu ili neke druge, teže bolesti. Pored toga, mnogi proizvodi za čišćenje sadrže opasna organska jedinjenja i gasove koji mogu lako da ispare na sobnoj temperaturi. Kada se ispuštaju u vazduh, oni mogu izazvati različite kratkoročne i dugoročne zdravstvene probleme, uključujući glavobolju, mučninu, kao i oštećenje jetre, bubrega i centralnog nervnog sistema.
 

Buđ

Buđ je zagađivač vazduha u zatvorenom prostoru koji može da izazove niz zdravstvenih problema, uključujući respiratorne infekcije, astmu i alergije različitog tipa. Buđ se razmnožava u vlažnom okruženju pa se tako može pronaći na raznim mestima kao što su zidovi, podovi, plafoni i podrumi. Štaviše, onima sa oslabljenim imunskim sistemom ili već postojećim stanjima kao što su astma ili alergije, izloženost buđi može pogoršati bolest i dovesti do ozbiljnijih respiratornih infekcija.
 

Perut kućnih ljubimaca

Perut kućnih ljubimaca je još jedan uobičajeni izvor zagađenja vazduha u zatvorenom prostoru. Perut se može naći u krznu, koži i pljuvački životinja. Kada se perut kućnih ljubimaca ispusti u vazduh, može se udahnuti i izazvati razne respiratorne probleme, uključujući napade astme, polensku groznicu i druge alergije. Ove čestice ne utiču samo na osobe koje pate od alergija ili su osetljive na životinjsku dlaku, već i na sve ostale koji svoje vreme provode u prostorijama u kojima borave kućni ljubimci.
 

Kako se boriti sa zagađenjem vazduha u zatvorenom?

Redovno provetravanje prostorija, korišćenje sredstava za čišćenje na bazi prirodnih sastojaka, unošenje biljaka u prostoriju ili druge slične metode mogu pomoći u borbi sa zagađenjem u određenoj meri međutim, same po sebi, više nisu dovoljne. Budućnost čistijeg vazduha u zatvorenom ipak leži u tehnologiji. 
Napredni prečišćivači vazduha sa HEPA filterima dizajniraju se u skladu sa potrebama modernih domaćinstava i ostalih zatvorenih prostora koji su znatno izloženiji zagađenju nego ranije. Prečišćivači vazduha sve češće imaju i dodatne funkcije poput ovlaživanja vazduha ili jonizacije uz pomoć kojih vazduh u bilo kojoj prostoriji postaje još svežiji i zdraviji za udisanje. 
Pre kupovine prečišćivača vazduha potrebno je uskladiti njegovu prostornu pokrivenost sa kvadraturom prostorije u koju ga stavljamo. Iako su prečišćivači vazduha sa HEPA filterom najefikasnije rešenje u borbi sa zagađenjem, svaki model prečišćivača vazduha može pokriti samo određenu kvadraturu, tj. prostoriju.