Uticaj zagađenog vazduha na naše zdravlje

Zdravlje i zagađenje

Bez obzira gde živite, izloženost zagađenju vazduha od izduvnih gasova vozila, dima, prašine sa puta, industrijskih emisija, polena, hemikalija koje koristimo u našim domovima i drugih izvora je velika.  Savremen tempo života i proces industrijalizacije čitave planete doneli su nove opasnosti u pogledu zagađenja čime smo izloženi većem riziku nego ikad ranije. Ono što ne znamo je da je zagađenje vazduha zapravo manje zastupljeno na otvorenom, što znači da je naše zdravlje ugroženije kada smo kod kuće, na poslu ili u nekom drugom zatvorenom prostoru.

 

 

Višestruke opasnosti zagađenog vazduha

Danas nije nikakva tajna da kratkotrajna i dugotrajna izloženost zagađivačima vazduha može izazvati razne zdravstvene probleme. Osobama sa astmom ili hroničnom plućnim oboljenjima zagađenje vazduha može otežati disanje, izazvati respiratorne napade ili kašalj. Zagađene čestice u vazduhu povećavaju rizik ne samo od respiratornih infekcija, već i srčanih bolesti, moždanog udara kao i težih oboljenja, naročito za ljude sa hroničnim bolestima. Izloženost opasnim PM česticama koje se nalaze u zagađenom vazduhu pored toga što povećava rizik od razvijanja mnogih autoimunih bolesti utiče na smanjenje kognitivnih funkcija ali i našeg životnog veka.

 


 

Kako se boriti sa zagađenjem u zatvorenom prostoru?

Prečišćivači vazduha sa jonizatorom su jedan od načina koji efikasno pomažu u borbi sa zagađenim vazduhom u zatvorenom prostoru. Zahvaljujući svojim filterima koji efikasno prerađuju zagađeni vazduh iz koga otklanjaju sve negativne čestice, viruse i bakterije, ovi uređaji obezbeđuju zdravije okruženje u prostoriji u kojoj se nalaze. Najbolji prečišćivači vazduha ne samo da uspešno eliminišu i do 99,97% alergena i bakterija iz vazduha, već poseduju i opciju ovlaživanja koja će svakoj prostoriji doneti optimalnu vlažnost i dodatnu svežinu.