Alergeni kod kuće:

Buđ

Zidovi prekriveni požutelim flekama sa kojih se često ljušti boja i uglovi iz kojih se šire crnim prekrivene površine definitvno nisu lep prizor.

Pretpostavljate da govorimo o buđi, zar ne?

Ali da li ste se nekada zapitali šta je to zapravo buđ? Kako raste i zašto? Šta se dešava sa površinama na kojima raste i da li se ova pojava neprijatnog mirisa može izazvati neku opasnost?

Odgovore na sva ova pitanja, a i mnogo toga više, pronaći ćete u daljem tekstu.

Šta je buđ i kako nastaje?

Za razliku od biljaka, buđ ne raste iz semenki. Buđ, pozanata i kao plesan, raste iz sićušnih spora koje lebde u vazduhu koji nas okružuje. Kada neke od ovih spora padnu na komad vlažne hrane ili drugih materijala, u tom trenutku počinje njihovo razmnožavanje.

Spore buđi napreduju u sredinama koje su vlažne i tople, pa tako rastu šireći se duž čitave površine. Buđ se može razmnožavati na različitim površinama. 

Kako rastu, ne samo da okupiraju određeni prostor, već mogu potpuno uništiti tkaninu, papir, drvo, staklo, plastiku i drugi materijal na kojem se razmnožavaju.

Među razlozima zbog kojih se danas i u novim objektima javljaju vlaga i buđ su korišćenje nepropisne ventilacije prilikom projektovanja, greške pri izvođenju radova i korišćenje neadekvatnih materijala radi uštede.

 

Buđ se stvara u delovima zatvorenih prostora u kojima je slabija fluktuacija vazduha, pa samim tim je i veća koncentracija vlage. Mesta na kojima najčešće možete pronaći buđ su:
Podrumi
Kupatila
Ostave
Kuhinje
Sobe sa tapaciranim nameštajem
Plafoni.

Buđ se najčešće pojavljuje na plafonima zbog vlage uzrokovane oštećenjem krova i curenjem, visokim nivoom vlažnosti, lošom ventilacijom, kuvanjem, kondenzacijom, i sličnim razlozima.

 

Da li je buđ opasna?

Nije nikakva tajna da osim što kvari izgled našeg enterijera, buđ na površinama zidova može značajno otežati naš život i učiniti naš boravak kod kuće neugodnim.

Nije samo reč o njihovom neprijatnom mirisu, već i o tome što čestice buđi sa sobom donose i brojne zdravstvene probleme disajnih puteva, poput astme i bronhitisa, ali i aktiviranje alergija i reumatskih tegoba.

Direktnije govoreći, buđ može prouzrokovati otežano i plitko disanje, začepljenje nosa i sinusa, suzenje ili crvenilo oka, suvi kašalj, upalu grla i nosa, kao i osip praćen nadraženom kožom.

Stalna izloženost kućnim alergenima poput buđi može dovesti i do čestih i upornih glavobolja, gubitka koncentracije i iscrpljenosti organizma zbog koje smo stalno pospani, umorni i bez energije.

Kako sprečiti pojavu buđi?

Ako želite da delujete i pre nego što se buđ pojavi, neutrališite ono što joj pomaže u razvoju. Kako bismo se rešili buđi u našem domaćinstvu, naše prostorije ne smeju biti ispunjene vlagom – bez nje nema ni nakupljanja i razvijanja buđi. 

Jednom kada se pojavi, buđ će se širiti mnogo brže nego što bi to bio slučaj na otvorenom. Stoga, u trenutku kada primetite mrlje u crnoj ili zelenkastoj boji, morate brzo reagovati kako biste sprečili dalju kontaminaciju plafona i zidova.

Prečišćivači vazduha sa opcijom jonizacije dizajnirani su tako da uz pomoć svoje snažne filtracije neutrališu ne samo sve zagađivače, bakterije i viruse iz vazduha, već i da regulišu vlažnost prostorije u kojoj se ovaj uređaj i nalazi.

Na taj način prečišćivač vazduha onemogućava širenje plesni čineći vašu okolinu zdravijom za život i normalno funkcionisanje tokom čitavog dana.

Kako biste pronašli savršen prečišćivač vazduha za svoju prostoriju neophodno je da vodite računa o kvadraturi koju pokriva, opcijama koje poseduje kao i organizacije prostorije u koju planirate da ga postavite.

Prečišćivači vazduha nude efikasnu podršku zdravijem okruženju, naročito oni koji sadrže jedan ili više HEPA filtera pomoću kojih se eliminiše većina zagađivača u zatvorenom prostoru.

Pronađite svoj savršen prečišćivač vazduha ovde i uživajte u potpunoj svežini vašeg doma bez buđi, bakterija, virusa i drugih kućnih alergena sličnog porekla.